011 2676 275 (do 14:30h) | 011 2607 353 | 064 423 53 54 office@herbaway.rs

INTOLERANCIJA NA HRANU POSTALA OPŠTI TREND

  Oko 22 posto ljudi veruje da su osetljivi na neku namirnicu Intolerancija na hranu postala je modni trend. Britanska organizacija Food and Drink Innovation Network sprovela je anketu nad 1600 ljudi. Ustanovljeno je da oko posto 22 ispitanih veruje da su alergični na neke namirnice, piše Dejli mejl. Tu dijagnozu ispitanici su sami sebi postavili, a medju ”alergičnim” je dvostruko više žena nego muškaraca. Svaki peti čovek zbog straha izbegava određenu hranu, a među najčešćim namirnicama su mleko i mlečni proizvodi kao i namirnice koje sadrže gluten. Prema novim zakonskim regulativama Evropske unije restorani i ketering firme će od decembra ove godine morati da na ambalaži ili jelovniku istaknu potencijalne alergene. Očekuje se da će ta odluka imati drastičan učinak na industriju hrane. Izvor:... read more

GREŠKE PRI NARUČIVANJU HRANE DOSTAVOM

  Ugojićete se ako stalno udovoljavate željama, obrok jedete pred televizorom i uzimate previše ugljenih hidrata… Umorni ste, pod stresom i gladni. Nakon dugog dana na poslu, vrlo je lako odustati od kuvanja i problem rešavate telefonom. Iako je hrana koju naručujete dostavom većinom visokokalorična i nedostaju joj hranjive materije, postoje tri glavne stvari na koje biste trebali obratiti pažnju prilikom jedenja dostavljene hrane, kako biste ipak pojeli malo zdraviju varijantu obroka i osećali se manje krivim, prenosi Hafingotn post 1. Pojedete ceo obrok Većina restorana koji dostavljaju hranu nudi zaista velike porcije, a nema nikakve potrebe da vi pojedete baš sve što se nudi u toj kartonskoj ambalaži. „Morate zapamtiti da kad dobijete veliki obrok, on bi verovatno trebao da nahrani tri ili četiri osobe. Zato, ako pokušavate da se zdravo hranite, razmislite o tome koliko ćete pojesti, a koliko ostaviti“, kaže nutricionist Rebeka Skričfild. To ne znači da ste osuđeni na minijaturne obroke, nego dodajte više povrća, a manje ugljenih hidrata kao što su testenina i pirinač. Pazite da unesete dovoljno belančevina i sa dobro uravnoteženim obrokom ne biste trebali imati problem ni s kilogramima ni zdravljem. 2. Udovoljavanje svim željama Ako vam se jede masna hrana Skričfild savetuje da se ne treba u potpunosti odupreti svojim željama. „Postoje neke dobrobiti u udovoljavanju željama tela, ali morate kontrolisati situaciju.“ To znači da ako nosite hranu kući odolite dovoljno da ne pojedete pola obroka u kolima. „Dođite kući, sednite za sto i na miru uživajte u hrani“, kaže Skričfild. 3. Jedete dok ste dekoncentrisani Kad jedete sami vrlo verovatno ćete se prejesti. Kako ne biste preterali, izvadite hranu... read more

SIMPTOMI RAKA KOJE NAJČEŠĆE IGNORIŠEMO

  Znak za uzbunu mogu biti gubitak daha, promuklost, česta infekcije, stalni umor… Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove raka, žali se na njih nestručnim osobama i odlazi lekaru tek kad je situacija postane zaista ozbiljna. Prepoznajte prve znakove i zatražite pomoć na vreme. Gubitak daha Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboleli sete kasnije, je gubitak daha. ‘Nisam mogla ni da prošetam preko dvorišta, a da se ne zadišem. Mislila sam da imam astmu, ali kako to da je nisam imala ranije?’, setila se jedna pacijentkinja. Rak tiroide takođe može da izazove probleme s disanjem, ukoliko kvržica ili tumor pritiskaju dušnik. Bilo kakvi problemi s disanjem koji potraju razlog su za posetu lekaru. Problemi s gutanjem i promuklost Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da vam nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka tiroide. Na isto može ukazivati i osećaj da je nešto zapelo u dušniku. Učestala temperatura i infekcije Ovo može biti znak leukemije, raka krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija izaziva koštanu srž da proizvodi abnormalne bele ćelije pa telo više ne može da se bori sa infekcijama. Lekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent stalno žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vreme. Želudačni problemi Ma kako benigno zvučalo, ali bol u stomaku nekima je spasao život jer su ih lekari na vreme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u želucu ili često problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak creva.... read more

TOP LISTA NAJOPASNIJIH BOLESTI

Mogu nas desetkovati žuta groznica, SARS, kolera, HIV, ebola, kuga… Neke od ovih bolesti poznajemo vekovima, neke smo upoznali tek nedavno, a sve nas mogu desetkovati. 10. Dečija paraliza Akutna i infektivna bolest koju izaziva polio virus, a njom je pogođen nervni sistem. Glavni put prenosa je fekalno-oralni, a najčešće pogađa decu. 9. Žuta groznica Teška zarazna bolest koju najčešće prenose komarci. Izaziva žutilo kože i otkazivanje organa. Svake godine u svetu od nje oboli oko 200.000 ljudi, od kojih 30.000 umre. 8. SARS Teška zarazna bolest koja se prvi put pojavila 2002. a ubija oko deset posto obolelih. Posebno je opasna jer se širi kapljično, a izaziva začepljenje disajnih organa i otkazivanja pluća. 7. Španski grip Virus koji je 1918. odneo između 50 do 100 miliona života širom sveta, (više nego što ih je umrlo u Prvom svetskom ratu). Pandemija je tada zahvatila oko trećinu svih ljudi na zemlji, a umrlo je 10 posto obolelih. Virus izaziva stvaranje sluzi koja puni pluća, a pacijent se uguši. 6. Kolera Ova bolest izaziva povraćanje i proliv, koje zbog dehidracije dovode telo u stanje šoka. Širi se preko zaražene vode, a svake godine od kolere umre 120.000 ljudi. 5. Malarija Obolelima od ove bolesti otiče mozak, javljaju se neurološki napadi i koma. Izaziva je parazit koga u telo obolelih ubace ujedom malarični komarci, a najčešća je u tropskim područjima. Svakog minuta u svetu zbog malarije umre jedno dete. 4. Kuga Bolest koja se naziva još i crna smrt. Prenosi se s glodara na ljude ugrizom inficirane buve, a najpoznatija je po srednjevokovnoj epidemiji u kojoj je ubila preko 75 miliona ljudi.... read more

PRIRODNA SREDSTVA PROTIV DIJAREJE

Čajevi, čokolada, pirinčana voda, ali i joga uspešno zaustavljaju tečne stolice Proliv koji je posledica infekcije može biti praćen povraćanjem, gasovima, nadimanjem, grčevima u želucu i blagom temperaturom. Međutim, proliv može biti i posledica preoseljivosti na neku hranu ili na pojedine lekove kao što su antibiotici, na primer. Dijareja koja se stalno vraća može da ukazuje i na to da se radi o nekom hroničnom problemu. Jedna od najvećih opasnosti kad imate dijareju, jeste u stvari dehidracija (posebno ako je dijareja praćena i povraćanjem) zbog toga je veoma važno piti dovoljno tečnosti tj. vode ili čajeva. – Čaj od kamilice, đumbira, majčine dušice i nane deluju umirujuće, pa pomažu u lečenju. – Potrebno je nadoknaditi šećer i so izgubljen prolivom. Od pomoći može biti napitak napravljen od soka dve pomorandže, pola kašičice soli i dve kašičice meda i jednog litra vode. Ovaj napitak je potrebno piti na svakih pola sata (po jednu čašu) dok se simptomi ne ublaže. – Može pomoći i konzumiranje keksa, supe ili krompira (kuvanog ili krompir pire). – Joga, takođe može biti od pomoći posebno ako se radi o dijareji koja ima veze sa stresom. – Za suzbijanje proliva veoma je korisno piti vodu u kojoj je prethodno kuvan pirinač, naravno bez dodatka masti. To se u narodnoj medicini popularno zove „pirinčana voda”. – Crna čokolada je odvajkada poznat prirodni lek protiv proliva. Ona zaista ima to svojstvo da „steže stolicu“. Sa njom nema potrebe preterivati, često je dovoljno pojesti 2-3 kockice. – Rendana jabuka je takođe korisna u ovakvim situacijama jer je bogata pektinom (neka vrsta biljnog želatina), a najbolji izbor je kisela jabuka.... read more

ŽUDNJA ZA ODREĐENOM HRANOM OTKRIVA ŠTA ORGANIZMU NEDOSTAJE

  Manjak magnezijuma traži čokoladu, a ako vam se jede sir, u ishranu dodajte kalcijum… Ako vam se iznenada jede neka određena hrana, možda vam telo šalje signal šta mu nedostaje. Čokolada Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezijuma u organizmu. Taj mineral je neophodan je za zdravlje kose i kože, a njegov nivo najviše pada tokom druge polovine menstrualnog ciklusa ili zbog stresa. Takođe, na nivo magnezijuma utiče unos gaziranih pića, alkohola i kafe. Preporučuje se umesto čokolade jesti orašaste plodove naročito brazilski oraščić i semenke bundeve koje obiluju ovim mineralom. Sir Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcijuma u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcijum čuva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Takođe, preporučuje se jesti više orašastih plodova i lanene semenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama. Meso Ako ne možete da pripremite obrok bez šnicle, moguće je da vam nedostaje gvožđe i cink. Cink igra važnu ulogu u imunitetu i utiče na zdravlje kože i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporučuje se jesti spanać, školjke, sir i semenke bundeve. Slatkiši Nekontrolisana želja za slatkim može biti posledica nedostatak hroma. On učestvuje u metabolizmu glukoze i pojačava delovanje insulina. Istraživanja su potvrdila da hrom stabilizuje nivo šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava stvar jer se nivo šećera u krvi naglo diže i još brže pada. Umesto toga preporučuje se jesti hranu bogatu hromom kao što su šargarepa, krompir, brokoli i špargle. Ugljeni hidrati Želja... read more

ODNOS OBIMA STRUKA I VISINE ODREĐUJE DUŽINU ŽIVOTA

Dobitna formula Visina:2=obim struka Zaboravite indeks telesne težine, dijete i svakodnevno merenje, najbolji pokazatelj zdravlja i stanja organizma u pogledu gojaznosti je merenje struka, tvrde iz poslovne škole Kas u Londonu. Stručnjaci su analizirajući zdravstvene podatke više od 300.000 ljudi zaključili da bi struk čoveka trebao meriti polovinu njegove visine, prenosi Dejli mejl. Tako bi muškarac visok 180 cm trebao imati struk maksimalnog obima 90 cm, dok bi žena od 170 cm trebala imati struk od najviše 85 cm. Takav obim struka pokazatelj je dobre prevencije od kardiovaskularnih bolesti, budući da masnoće koje se talože na struku povećavaju rizik od srčanog udara i povišenog krvnog pritiska. Ljudi čiji je struk za 15 cm širi od polovine njihove visine u proseku žive dve godine kraće, a što je struk širi, to je i očekivani životni vek kraći. Tako bi muškarac koji je visok 180 cm sa obimom struka od 140 cm, prema predviđanjima živeo čak 20 godina kraće. – Dokazano je da je nakupljanje masnoća na struku za zdravlje znatno opasnije nego ono na zadnjici i bedrima, a širina struka odličan je pokazatelj gojaznosti i zdravstvenih rizika – rekla je vodja istraživanja dr Margaret Ašvel. Izvor:... read more

PEJSMEJKER BEZ BATERIJA

Uređaj će se snabdevati energijom srčanog mišića… Pejsmejkeri, elektrosimulatori koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma, spasonosni su za mnoge srčane bolesnike. Međutim, baterije su ograničavajućifaktor, jer njihova zamena iziskuje hiruršku intervenciju. Adrijan Curbuhen sa Univerziteta u Bernu je rešio da tome doskoči uređajem koji se zasniva na automatskom mehaničkom džepnom satu kojeg je još 1777. godine izumeo švajcarski časovničar Abraham-Lui Perele. Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zgloba, tako bi i pejsmejker trebalo da proizvodi struju koristeći pokrete srčanog mišića, a da bi to bilo moguće, prišiven je direktno na pulsirajuće srce. Zasad su testiranja sprovedena na svinjama, a Curbuhen je rezultate objavio na godišnjem skupu Evropskog kardiološkog društva u Barseloni. Životinjska srca uspešno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti. – To je bila studija izvodljivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca – rekao je Curbuhen. Ispitivanja su u ranoj fazi i zasad se ne zna kada će početi testiranja na ljudima. Izvor:... read more

PEJSMEJKER BEZ BATERIJA

  Uređaj će se snabdevati energijom srčanog mišića… Pejsmejkeri, elektrosimulatori koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma, spasonosni su za mnoge srčane bolesnike. Međutim, baterije su ograničavajućifaktor, jer njihova zamena iziskuje hiruršku intervenciju. Adrijan Curbuhen sa Univerziteta u Bernu je rešio da tome doskoči uređajem koji se zasniva na automatskom mehaničkom džepnom satu kojeg je još 1777. godine izumeo švajcarski časovničar Abraham-Lui Perele. Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zgloba, tako bi i pejsmejker trebalo da proizvodi struju koristeći pokrete srčanog mišića, a da bi to bilo moguće, prišiven je direktno na pulsirajuće srce. Zasad su testiranja sprovedena na svinjama, a Curbuhen je rezultate objavio na godišnjem skupu Evropskog kardiološkog društva u Barseloni. Životinjska srca uspešno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti. – To je bila studija izvodljivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca – rekao je Curbuhen. Ispitivanja su u ranoj fazi i zasad se ne zna kada će početi testiranja na ljudima. Izvor:... read more

ODNOS OBIMA STRUKA I VISINE ODREĐUJE DUŽINU ŽIVOTA

  Dobitna formula Visina:2=obim struka Zaboravite indeks telesne težine, dijete i svakodnevno merenje, najbolji pokazatelj zdravlja i stanja organizma u pogledu gojaznosti je merenje struka, tvrde iz poslovne škole Kas u Londonu. Stručnjaci su analizirajući zdravstvene podatke više od 300.000 ljudi zaključili da bi struk čoveka trebao meriti polovinu njegove visine, prenosi Dejli mejl. Tako bi muškarac visok 180 cm trebao imati struk maksimalnog obima 90 cm, dok bi žena od 170 cm trebala imati struk od najviše 85 cm. Takav obim struka pokazatelj je dobre prevencije od kardiovaskularnih bolesti, budući da masnoće koje se talože na struku povećavaju rizik od srčanog udara i povišenog krvnog pritiska. Ljudi čiji je struk za 15 cm širi od polovine njihove visine u proseku žive dve godine kraće, a što je struk širi, to je i očekivani životni vek kraći. Tako bi muškarac koji je visok 180 cm sa obimom struka od 140 cm, prema predviđanjima živeo čak 20 godina kraće. – Dokazano je da je nakupljanje masnoća na struku za zdravlje znatno opasnije nego ono na zadnjici i bedrima, a širina struka odličan je pokazatelj gojaznosti i zdravstvenih rizika – rekla je vodja istraživanja dr Margaret Ašvel. Izvor:... read more
0