011 2676 275 (do 14:30h) | 011 2607 353 | 064 423 53 54 office@herbaway.rs

ŽUDNJA ZA ODREĐENOM HRANOM OTKRIVA ŠTA ORGANIZMU NEDOSTAJE

Фотографија: ŽUDNJA ZA ODREĐENOM HRANOM OTKRIVA ŠTA ORGANIZMU NEDOSTAJE</p><br />
<p>Manjak magnezijuma traži čokoladu, a ako vam se jede sir, u ishranu dodajte kalcijum...</p><br />
<p>Ako vam se iznenada jede neka određena hrana, možda vam telo šalje signal šta mu nedostaje. </p><br />
<p>Čokolada<br /><br />
Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezijuma u organizmu. Taj mineral je neophodan je za zdravlje kose i kože, a njegov nivo najviše pada tokom druge polovine menstrualnog ciklusa ili zbog stresa. Takođe, na nivo magnezijuma utiče unos gaziranih pića, alkohola i kafe. Preporučuje se umesto čokolade jesti orašaste plodove naročito brazilski oraščić i semenke bundeve koje obiluju ovim mineralom. </p><br />
<p>Sir<br /><br />
Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcijuma u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcijum čuva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Takođe, preporučuje se jesti više orašastih plodova i lanene semenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama. </p><br />
<p>Meso<br /><br />
Ako ne možete da pripremite obrok bez šnicle, moguće je da vam nedostaje gvožđe i cink. Cink igra važnu ulogu u imunitetu i utiče na zdravlje kože i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporučuje se jesti spanać, školjke, sir i semenke bundeve. </p><br />
<p>Slatkiši<br /><br />
Nekontrolisana želja za slatkim može biti posledica nedostatak hroma. On učestvuje u metabolizmu glukoze i pojačava delovanje insulina. Istraživanja su potvrdila da hrom stabilizuje nivo šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava stvar jer se nivo šećera u krvi naglo diže i još brže pada. Umesto toga preporučuje se jesti hranu bogatu hromom kao što su šargarepa, krompir, brokoli i špargle. </p><br />
<p>Ugljeni hidrati<br /><br />
Želja za ugljenim hidratima može biti posledica manjka aminokiseline triptofana. Ta aminokiselina je nužna za sintezu hormona sreće serotonina i manjak može dovesti do promena u raspoloženju, manjka sna i teskobe. Iako ugljeni hidrati ne sadrže triptofan oni podižu nivo šećera u krvi koja tera aminokiseline u mozak. Hleb i testeninu bolje je zameniti mlekom, jajima, orasima, sirom, bananama i ćuretinom.</p><br />
<p>Izvor: magicnobilje.com

 

Manjak magnezijuma traži čokoladu, a ako vam se jede sir, u ishranu dodajte kalcijum…

Ako vam se iznenada jede neka određena hrana, možda vam telo šalje signal šta mu nedostaje.

Čokolada
Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezijuma u organizmu. Taj mineral je neophodan je za zdravlje kose i kože, a njegov nivo najviše pada tokom druge polovine menstrualnog ciklusa ili zbog stresa. Takođe, na nivo magnezijuma utiče unos gaziranih pića, alkohola i kafe. Preporučuje se umesto čokolade jesti orašaste plodove naročito brazilski oraščić i semenke bundeve koje obiluju ovim mineralom.

Sir
Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcijuma u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcijum čuva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Takođe, preporučuje se jesti više orašastih plodova i lanene semenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama.

Meso
Ako ne možete da pripremite obrok bez šnicle, moguće je da vam nedostaje gvožđe i cink. Cink igra važnu ulogu u imunitetu i utiče na zdravlje kože i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporučuje se jesti spanać, školjke, sir i semenke bundeve.

Slatkiši
Nekontrolisana želja za slatkim može biti posledica nedostatak hroma. On učestvuje u metabolizmu glukoze i pojačava delovanje insulina. Istraživanja su potvrdila da hrom stabilizuje nivo šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava stvar jer se nivo šećera u krvi naglo diže i još brže pada. Umesto toga preporučuje se jesti hranu bogatu hromom kao što su šargarepa, krompir, brokoli i špargle.

Ugljeni hidrati
Želja za ugljenim hidratima može biti posledica manjka aminokiseline triptofana. Ta aminokiselina je nužna za sintezu hormona sreće serotonina i manjak može dovesti do promena u raspoloženju, manjka sna i teskobe. Iako ugljeni hidrati ne sadrže triptofan oni podižu nivo šećera u krvi koja tera aminokiseline u mozak. Hleb i testeninu bolje je zameniti mlekom, jajima, orasima, sirom, bananama i ćuretinom.

Izvor: magicnobilje.com

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

0