Manjak magnezijuma traži čokoladu, a ako vam se jede sir, u ishranu dodajte kalcijum…
Ako vam se iznenada jede neka određena hrana, možda vam telo šalje signal šta mu nedostaje.
Čokolada
Žudnja za čokoladom može ukazivati na manjak magnezijuma u organizmu. Taj mineral je neophodan je za zdravlje kose i kože, a njegov nivo najviše pada tokom druge polovine menstrualnog ciklusa ili zbog stresa. Takođe, na nivo magnezijuma utiče unos gaziranih pića, alkohola i kafe. Preporučuje se umesto čokolade jesti orašaste plodove naročito brazilski oraščić i semenke bundeve koje obiluju ovim mineralom.
Sir
Žudnja za sirom može ukazivati na manjak kalcijuma u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcijum čuva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Takođe, preporučuje se jesti više orašastih plodova i lanene semenke koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama.
Meso
Ako ne možete da pripremite obrok bez šnicle, moguće je da vam nedostaje gvožđe i cink. Cink igra važnu ulogu u imunitetu i utiče na zdravlje kože i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporučuje se jesti spanać, školjke, sir i semenke bundeve.
Slatkiši
Nekontrolisana želja za slatkim može biti posledica nedostatak hroma. On učestvuje u metabolizmu glukoze i pojačava delovanje insulina. Istraživanja su potvrdila da hrom stabilizuje nivo šećera kod dijabetičara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogoršava stvar jer se nivo šećera u krvi naglo diže i još brže pada. Umesto toga preporučuje se jesti hranu bogatu hromom kao što su šargarepa, krompir, brokoli i špargle.
Ugljeni hidrati
Želja za ugljenim hidratima može biti posledica manjka aminokiseline triptofana. Ta aminokiselina je nužna za sintezu hormona sreće serotonina i manjak može dovesti do promena u raspoloženju, manjka sna i teskobe. Iako ugljeni hidrati ne sadrže triptofan oni podižu nivo šećera u krvi koja tera aminokiseline u mozak. Hleb i testeninu bolje je zameniti mlekom, jajima, orasima, sirom, bananama i ćuretinom.
Izvor: magicnobilje.com