011 2676 275 (do 14:30h) | 011 2607 353 | 064 423 53 54 office@nba.co.rs

Kukuruz čuva srce, pomaže u očuvanju vitke linije i pomaže lučenje hormona sreće… Pečen, kuvan, u salatama, čorbama, kao palenta ili proja. Izbor zavisi samo od vaše mašte, a blagodeti kukuruza su nezamenljive. Šta dobijate kada se opredelite za kačamak, čaj od kukurzne svile ili kokice? Moćni antioksidans Iako važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, kukuruz ipak ne pripada toj grupi. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći. Kačamak Kačamak je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuvanog kačamaka (otprilike jedno serviranje) sadrži samo 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće i 44 g ugljenih hidrata. Kalorijska vrednost palente zavisi i od sastojaka koji joj se dodaju. Na primer, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za oko 15 g. Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, uključujuci vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum. Kornfleks Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ poboljšava rad creva. Kokice Kokice sadrže materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin – prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Takođe su bogate i ugljenim hidratima pa podstiču otpuštanje insulina u krvotok, a insulin pred sobom čisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujući insulinu, triptofanu je put čist i on se probija do mozga, gde se pretvara u „hormon spokoja“ serotonin. Zato sledeći put kad pojedete hrpu kokica nemojte da osećate grižu savesti. One vam pomažu da se osećate bolje. Dobre su čak i one koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni, pod uslovom da sadrže malo masti. Izbegavajte dodavanje maslaca ili stavite tek nekoliko kapi. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo belančevina – odličan izbor je rastopljen sir. Kukuruzna svila Kukuruzna svila je izvanredno sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Narodna medicina kukuruznu svilu koristi i u lečenju bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca, upalr bešike, srčanih bolesti s edemima, gihta i reumatizma. Sadrži masna i etericna ulja, flavonoide, saponine. Podstiče izlučivanje tečnosti putem mokraće, pomaže kod upala i peska u mokraćnim putevima. Deluje kao blago sredstvo za snižavanje šećera u krvi. Izvor: magicnobilje.com“

 

Kukuruz čuva srce, pomaže u očuvanju vitke linije i pomaže lučenje hormona sreće…

Pečen, kuvan, u salatama, čorbama, kao palenta ili proja. Izbor zavisi samo od vaše mašte, a blagodeti kukuruza su nezamenljive. Šta dobijate kada se opredelite za kačamak, čaj od kukurzne svile ili kokice?

Moćni antioksidans
Iako važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, kukuruz ipak ne pripada toj grupi. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Kačamak
Kačamak je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuvanog kačamaka (otprilike jedno serviranje) sadrži samo 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće i 44 g ugljenih hidrata. Kalorijska vrednost palente zavisi i od sastojaka koji joj se dodaju. Na primer, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrednost palente na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za oko 15 g. Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, uključujuci vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.

Kornfleks
Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ poboljšava rad creva.

Kokice
Kokice sadrže materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin – prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Takođe su bogate i ugljenim hidratima pa podstiču otpuštanje insulina u krvotok, a insulin pred sobom čisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujući insulinu, triptofanu je put čist i on se probija do mozga, gde se pretvara u „hormon spokoja“ serotonin. Zato sledeći put kad pojedete hrpu kokica nemojte da osećate grižu savesti. One vam pomažu da se osećate bolje. Dobre su čak i one koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni, pod uslovom da sadrže malo masti. Izbegavajte dodavanje maslaca ili stavite tek nekoliko kapi. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo belančevina – odličan izbor je rastopljen sir.

Kukuruzna svila
Kukuruzna svila je izvanredno sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Narodna medicina kukuruznu svilu koristi i u lečenju bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca, upalr bešike, srčanih bolesti s edemima, gihta i reumatizma. Sadrži masna i etericna ulja, flavonoide, saponine. Podstiče izlučivanje tečnosti putem mokraće, pomaže kod upala i peska u mokraćnim putevima. Deluje kao blago sredstvo za snižavanje šećera u krvi.

Izvor: magicnobilje.com

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša korpa je prazna